FAQ

Što je škola trčanja?

Škola trčanja je uobičajeni naziv za program trkačkih početnika koji organiziraju sportske udruge/klubovi. Znamo da znate trčati, mi smo tu da vam usmjerimo, motiviramo, pokrenemo i istreniramo da u što kraćem roku otrčite svoje prve kilometre bez grča na licu i bolnih mišića. Omega škola trčanja jedna je od najmasovnijih u Hrvatskoj te jedinstvena po programu kojim se rekreativce dovodi do željene forme za trčanje na 5 i 10 kilometara, a zatim se, ovisno o želji trkača, podiže na višu razinu dodatnim treninzima i savjetima trenera.

Kako mogu znati da ću ostvariti svoje ciljeve u Omega školi trčanja?

Omega škola trčanja postoji od veljače 2017. godine i kroz nju je prošlo, uključujući i posebno osmišljene korporativne pripreme za B2Run utrke, nekoliko tisuća rekreativaca. Danas je Omega jedna od najmasovnijih škola trčanja u Hrvatskoj. Grupe trkača su male (do 10 ljudi), a za njih brine desetak iskusnih trenera koji nastoje i individualnim pristupom pomoći pri napretku svakog trkača. Razgovori s trenerima, kvalitetni i raznovrsni treninzi, mogućnost mijenjanja lokacija i trčanja na različitim podlogama omogućava velikoj većini rekreativaca da ostvare svoje najvažnije ciljeve u trčanju.

Gdje i kad se održavaju treninzi?

Četiri su lokacije na kojima se održavaju treninzi Omega škole trčanja: Na Jarunu, Savskom nasipu, u Maksimiru i u Sesvetama. Točno vrijeme održavanja treninga i mjesto okupljanja za željenu lokaciju potraži OVDJE. Treninzi se održavaju tri puta tjedno uz mogućnost dogovora s trenerima za dodatne treninge.

Tko su treneri u Omega školi trčanja?

Treneri u Omega školi trčanja su redom iskusni trkači, bivši i aktualni atletičari, koji godinama rade s ljudima. Svi naši treneri prolaze kroz testiranja čiji cilj nije samo provjera atletskih znanja i vještina, nego i motivacije koju budući treneri imaju za rad s početnicima. Trenerski tim Omega škole trčanja kroz godine su ojačavali i iskustvom oplemenjivali vrhunski hrvatski trkači i trkačice, od hrvatskog rekordera u maratonu i polumaratonu, legendarnog Drage Paripovića, odlične Ande Tomaš, do priznatih trenera poput Zorana Jozića i Darka Kroga… Više o aktualnom trenerskom timu potražite na OVOM linku. (link na text Treneri)

Što radimo na treninzima?

Treninzi su koncipirani da budu istovremeno korisni, motivirajući i zabavni. Tjedno se održavaju tri treninga na svakoj lokaciji i na njima se izmjenjuju trčanja duljine s tehničkim trkačkim vježbama, poput vježbi snage i treninga brzine. Jednom mjesečno organizira se i tzv. Omega trening utrka na kojoj sudjeluju polaznici sa svih lokacija.

Što su to Omega trening utrke?

Omega trening utrke održavaju se redovito već nekoliko godina s ciljem provjere napretka polaznika Omega škole trčanja. Utrke se održavaju jednom mjesečno, svaki put na drugoj lokaciji (Maksimir, Jarun, Savski nasip, Sesvete). Dolazak na utrku nije obavezan, no preporučuje se svakom polazniku da barem dva, tri puta tijekom kalendarske godine otrči Trening utrku. Na svakoj Trening utrci okupi se najmanje 40-tak trkača kojima se mjeri vrijeme prolaska 5 kilometara. Ovisno o individualnim željama postizanja određenog rezultata moguće je dogovoriti trčanje s trenerom koji je u tom slučaju zadužen za kontrolu brzine. Također, nerijetko treneri trče i s početnicima kojima je to prvo iskustvo s mjerenjem vremena.

Postoje li neki specifični benefiti ako se upišem u Omega školu trčanja?

Naša želja je ne samo ponuditi određeni program rekreativnog trčanja, nego i osigurati motivaciju da rekreativci ustraju u trčanju. Osim treninga i Omega trening utrka, sredinom ožujka organiziramo i Zagrebački proljetni cener koji okuplja 600 trkača, a za sve članove Omege je potpuno besplatan, nudimo svojim polaznicima razne pogodnosti jeftinije kupovine trkačke opreme, dogovaramo niže cijene startnina za utrke, promoviramo ih kroz naše magazine Trčanje i Grey.

Moram li na prvi trening donijeti potvrdu liječnika o svom zdravstvenom stanju?

Mi svakako preporučujemo da prije prvog treninga posjetite svog liječnika opće prakse i informirate ga o želji da se počnete baviti rekreativnim trčanjem. Liječnik koji vas nadgleda godinama najbolje zna vaše tjelesne kapacitete i eventualna ograničenja, te će vas sigurno upozoriti na što obratiti pažnju, pogotovo u prvim tjednima treninga. Ako imate većih zdravstvenih problema, primjerice srčanih ili alergijskih, tad obavezno kontaktirajte specijaliste medicine. Također, preporučujemo svim trkačima da najmanje jednom godišnje obave barem temeljni sistematski pregled (besplatan je u svakom Domu zdravlja).

Kad ću moći istrčati svojih prvih 5 kilometara?

Odgovor na to pitanje ovisi o tjelesnoj spremi s kojom ulazite u neku od grupa Omega škole trčanja. Višak kilaže i manjak forme različito utječu na performanse svakog trkača, no generalno, prosječni rekreativac, redovit na treninzima, treba barem 45 dana da bi od nule stigao do 5 kilometara.

Mogu li s MultiSport karticom trenirati u Omega školi trčanja?

Omega škola trčanja je u Zagrebu ekskluzivni partner tvrtke Benefit System čiji je brand MultiSport kartica. Ako imate MultiSport karticu obavezni ste ju donositi na svaki trening kako bi ju treneri provukli kroz POS automat pripremljen baš za tu namjenu. Više o MultiSport programu – tko ima pravo na karticu i kako se koristi, pronađite na OVOM linku.

Mogu li mijenjati lokacije treninga?

Da. Svaki polaznik omega škole trčanja odabire lokaciju treninga (link na text Lokacije) koja mu najviše odgovara, pa ako to znači i da će svaki od tri tjedna treninga odraditi na drugoj lokaciji, nema problema. U tom slučaju samo treba kontaktirati ljude koji vode evidenciju polaznika Omega škole trčanja

FAQ